איך זה שאותם דברים שליליים קורים לנו שוב ושוב? איך יכול להיות שגם אם אנחנו יודעים שמה שאנחנו עושים לא טוב לנו, אנחנו פתאום מוצאים את עצמנו שוב עושים אותו?
מה הטעויות (הטבעיות) שקורות לנו, שגורמות להכל להיות ממש בעייתי?
והכי חשוב, מה צריך לעשות כדי להתחיל לשנות את המעגלים הכואבים האלו? (תהליך עבודה מצורף בסוף המאמר)
הסיפור של נריה
נריה היה בן 25 כשהוא מצא את עצמו שוב לבד.
לפני שנתיים, הוא עבר לתל אביב והתחיל ללמוד באוניברסיטה. הכניסה ללימודים ולחיים החדשים שלו אז היתה מרגשת. מעבר לזה שהוא הרגיש שהוא פותח דף חדש, הוא הרגיש שכל האנשים מסביבו היו בדיוק מה שהוא חיפש כל הזמן. הוא ממש פרח בשנתיים הראשונות ללימודים.
בשנה השנייה, כשכולם התחילו להתקרב יותר אחד לשני, נריה הפסיק למצוא את עצמו בחבורה הזאת. הוא התחיל לצמצם את המפגשים החברתיים שלו עם קבוצת הלמידה שלו. עם הזמן, הוא הרגיש שהם יוצרים חברויות קרובות והוא קצת נשאר מחוץ לעניינים.
הוא הרגיש שהם לא באמת רוצים להיות איתו, ולכן התחיל להמנע יותר ויותר מהמפגשים איתם. בשלב מסויים הוא מצא את עצמו אפילו לא אומר שלום כשחלף ליד החברים שלו מהלימודים.
״קורה לי שוב מה שקרה לי בתיכון! אני שוב לבד!״ נריה חשב לעצמו.
בלי שידע, נריה היה נתון למעגל כאב, כזה שמשחזר כל פעם מחדש את אותה התנהלות ואת אותה פגיעה מול אנשים אחרים.
הבעיה הגדולה של נריה לא היתה העובדה שהוא מתמודד עם מעגל כאב. הבעיה היתה שדרכי ההתמודדות שלו עם המעגל - מעבר דירה ועיר, והחלפת חברים - היו בדיוק מה שגרם למעגל הכאב להשתרש.
בריחה מכאב: השתרשות המעגל
לכולנו יש מעגלי כאב שכאלו, וכולנו גם מנסים להתמודד איתם בצורה כזו או אחרת.
יש דרכי התמודדות יעילים, ויש כאלו שפחות.
כשאנחנו רוצים רק להמנע כמה שיותר מהכאב, לברוח ממנו או להלחם בו - סביר להניח שרק נחזק את המעגל עצמו. יותר מזה: הבריחה, ההמנעות והמלחמה בכאב הם בדיוק הדברים שמייצרים את המעגל הזה שחוזר על עצמו שוב ושוב בחיים שלנו.
על מנת לגשת למעגלי הכאב, להבין אותם ולהציע במקומם צורות אחרות של התנהלות והתנהגות, צריך קודם להבין איך בורחים, נמנעים או נלחמים בהם.
כדי להתחיל את התהליך הזה, הנה שלוש שאלות שכדאי לעבור דרכן:
מה הכאב שחוזר על עצמו: איזה רגשות או מחשבות קשים אתם חווים, כאלו שחוזרים על עצמם שוב ושוב?
מה אתם עושים כדי להמנע, לברוח או להלחם עם המחשבות והרגשות האלו? על השאלה הזאת ענו בפירוט כמה שיותר גדול, כזה שכולל גם את ההתנהגויות החיצוניות (שינוי מגורים, מערכות יחסים, עבודה) וגם את ההתנהגויות הפנימיות (הסחות דעת, שימוש באלכוהול וסמים, מחשבות שמנסות לפתור את הבעיה).
לבסוף, ענו על השאלה ״עד כמה דרכי ההתמודדות האלו עובדים בשבילי?״: מה המחיר שאתם צריכים לשלם על דרכי ההתמודדות האלו? האם הם באמת פותרים את הכאב שלכם לטווח הארוך? האם הם מוציאים אתכם ממעגלי הכאב שלכם?
כל תהליך של בניית דרך חזקה, עצמאית ושבאמת יוצרת שינוי, מתחיל בלהבין מה לא מאפשר לעשות את השינוי. כשנכנסים לעומק לתוך דרכי ההתמודדות עם הכאב, ובוחנים ביחד עם מה כדאי להמשיך ואת מה כדאי לשחרר, נוצרת כבר דרך שמובילה להגשמה אישית ומלאה.
את התהליך הזה אתם יכולים גם להתחיל בעצמכם.
הוא בנוי כתהליך מחשבה ברור, כשבתוכו מפורטים סוגי דרכי ההתמודדות הנפוצים, מחולקים לנושאים שונים. כשתשלימו אותו, תוכלו לבחור בצורה בהירה על איזה דרך התמודדות אישית שלכם אתם מוכנים לוותר.
זהו חברות וחברים,
מאחל לכולנו ימים של מודעות, בהירות מחשבתית ואומץ להפסיק לברוח.
שלכם,
אהוד