כשמטופלים אומרים לי שהם פשוט רוצים ״לנצח״ את החרדה, אני אומר להם שחבל לצאת למלחמה שסופה ידוע מראש.
למה? כי הטעות הגדולה ביותר שאפשר לעשות עם חרדה היא להלחם בה.
מה זאת אומרת?
במצבים של חרדה - כלומר, ברגע שהנשימה מתקצרת, החום עולה בפנים, הידיים מתחילות להזיע והמחשבות מתרוצצות מכל מקום ופינה - הרבה פעמים, כל מה שרוצים, זה שהדבר הנוראי הזה יפסק. ועכשיו.
אז או שמשתתקים, או שבורחים, או שפשוט לא חוזרים שוב לאותה סיטואציה שבה זה קרה.
זה אולי נשמע מוזר, אבל לברוח, להמנע או לא לחזור לסיטואציה שבה החרדה קרתה - זה בדיוק להלחם בה. זה לעשות הכל בשביל לא להרגיש אותה. גם אם זה עולה בדם.
מוכר? בואו נזהה אם זה באמת העניין
איך תדעו אם אתם נמצאים במלחמה עם החרדה שלכם? בואו נסו לענות על ארבעת השאלות הבאות:
האם יש מקומות, אנשים או דברים שאתם נמנעים מלבוא איתם במגע, כי אתם מפחדים שהחרדה תעלה?
כשאתם נמצאים במצב של חרדה, האם אתם מחפשים דרך לברוח ממנה או מהסיטואציה שבה אתם נמצאים?
אחרי שהייתם במצב של חרדה, האם אתם עוברים שוב ושוב על הסיטואציה, מלקים את עצמכם שהבאתם את עצמכם למצב הזה ומנתחים איך לא תגיעו לשם שוב?
האם, לאורך הזמן, יש יותר מקומות, אנשים או דברים שגורמים לכם חרדה?
אם עניתם ״כן״ לאחת או יותר מארבעת השאלות האלו, כנראה שאתם נמצאים במלחמה עם החרדה שלכם. אל תדאגו, אתם ממש לא לבד שם. כמעט כל מטופל שהגיע אלי עם קשיים חברתיים כאלו ואחרים פעל בדיוק באותה צורה אינטואיטיבית.
זה אנושי לגמרי. הבעיה שזה לא עובד.
אז מה עושים?
כדי לעצור את המלחמה עם החרדה, צריך להתחיל תהליך של מיקוד תשומת הלב במקום אחר: לא על הניסיון לשנות את החרדה, אלא על מה באמת חשוב לכם ואיך אתם יכולים לעשות פעולות למען הדברים האלו.
דוגמאות יכולות להיות ״חשוב לי להיות חברותית וליצור קשרים עם אנשים חדשים״, או ״חשוב לי ללמוד דברים חדשים״ או ״חשוב לי להיות שם בשביל המשפחה שלי״.
יכול להיות שעכשיו אתם חושבים: ״נו בטח, אם לא היתה לי את החרדה הזאת, אז מזמן הייתי יכול לעשות את הדברים האלו שחשובים לי....״
אם זה עובר לכם בראש, אז גם שם אתם לא לבד.
העניין הוא, שאם תחכו עד שהחרדה תעלם, כנראה שאף פעם לא תגיעו לדברים שחשובים לכם. מה גם, שזאת מלכודת: ככל שתתרחקו מהדברים שחשובים לכם בגלל החרדה, כך היא רק תלך ותתחזק.
כי הקסם קורה בדיוק במקום שבו אתם מאפשרים לעצמכם לעשות את הדברים שחשובים לכם בנוכחות החרדה (ולא מחכים עד שהיא תעלם לפני שתעשו משהו). והקסם הזה משנה את כל המשחק, כי הוא מוציא את הכוח ממפלצת החרדה.
אז איך עושים פעולות במצבים מפחידים? כאן יש לינק למאמר שכתבתי על בניית תוכנית פעולה בנוכחות של חרדה.
בכל מקרה, להתמודד עם פעולות שמקיימות את מה שחשוב לכם במקום להתעסק ברצון שהחרדה תעלם, דורש אומץ, והרבה נכונות לחוות את החרדה. יעזור לנו לזכור בשביל מה אנחנו עושים את זה: בשביל לחיות חיים טובים יותר ועשירים יותר, כאלו ששווה לחיות אותם.
אז במקום להתעסק בשאלה ״איך אפטר מהחרדה שלי?״ שאלה יעילה ומשמעותית יותר תהיה ״מה החיים ששווה לי לחיות?״.
אז מה החיים ששווה לכם לחיות?
באהבה, אהוד